Gourmetten is bij veel Nederlanders favoriet tijdens de feestdagen. Gezellig met elkaar aan tafel bakken en braden in kleine pannetjes. Zorg ervoor dat het naast gezellig ook gezond blijft door extra te ventileren. Tijdens het gourmetten komt er veel fijnstof vrij door het bereiden van eten op hoge temperatuur. Bij het gourmetten op spiritusbranders komen ook nog eens verbrandingsgassen vrij. De dampen die vrijkomen zijn ongezond voor je lichaam. Verdrijf deze dampen en fijnstof zo snel mogelijk door de ventilatie in de hoogste stand te zetten en roosters volledig te openen en gebruik ook de afzuigkap!

Enkele tips om gezond te gourmetten:

  • Zorg voor extra ventilatie (door goede afzuiging en/of op ramen)
  • Kies voor een elektrisch gourmetstel (in plaats van spiritusbranders)
  • Gebruik vet en/of olie dat tegen een hoge temperatuur bestand is, dus geen olijfolie extra vierge en liever ook geen roomboter
  • Zorg ervoor dat het eten niet aanbrandt (dat is ongezond qua voeding maar geeft ook verbrandingsgassen)
  • Ventileer tijdens én na het gourmetten in de hoogste stand

Lees hier de bijdrage van onderzoeksinstituut TNO over fijnstof productie tijdens het bereiden van voedsel en het effect op de binnenlucht.