Het inrichten van een kinderkamer is voor de ouders vaak het leukste wat er is. Verschillende thema’s, kleuren en meubels worden uit de kast getrokken. Maar regelmatig wordt het belangrijkste onderdeel over het hoofd gezien: is de slaapkamer wel gezond?  

Uit de praktijk blijkt dat ouders weinig aandacht besteden aan het binnenklimaat op de kinderkamer. Wist je bijvoorbeeld dat ongezonde binnenlucht lichamelijke klachten kan veroorzaken? Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor. Onrustig slapen, soms last hebben van hoofdpijn, moeite hebben met ademhalen of huiduitslag zijn allemaal voorbeelden die veroorzaakt kunnen worden door ongezonde binnenlucht.   

Een gezond binnenklimaat bestaat uit een goede kamertemperatuur, luchtvochtigheid en er zijn geen schadelijke stoffen te vinden. Gezonde binnenlucht is in het gehele huis belangrijk, maar zeker op de slaapkamers. Slapen is namelijk (uiteraard naast liefde, eten en drinken) een van de belangrijkste levensbehoeften van een kind. Gemiddeld brengen volwassenen 8 uur door in de slaapkamer, voor kinderen is dat veel meer. 

Optimaliseer het binnenklimaat in de kinderkamer met de volgende tips:

Schadelijke stoffen in nieuwe meubels 

In de meeste gevallen wordt een kinderkamer van nieuwe meubels voorzien als er een baby op komst is. Naast het verven en stofferen van de kamer worden er ook nieuwe meubels in elkaar gezet. Het wiegje wordt opgemaakt, de commode gevuld, de kast van kleertjes voorzien en gordijnen worden opgehangen. Maar wist je dat nieuwe meubels schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de pasgeboren baby?  

Uit verschillende bouwmaterialen (waaronder gips), gordijnen en meubels komen chemische gassen en dampen vrij. Begin vooral op tijd met het inrichten van de kinderkamer, zodat de schadelijke dampen geen impact hebben op het pasgeboren kind. Baby’s hebben nog niet voldoende weerstand opgebouwd en zijn hierdoor kwetsbaar voor ziekteverwekkers. Daarnaast brengen jonge kinderen de meeste tijd in hun bedje door.  

Verf op waterbasis  

Wanneer je van plan bent om de kinderkamer te gaan verven, gebruik dan vooral verf op waterbasis of op basis van natuurlijke mineralen. In andere verfsoorten zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn. Ben je zwanger? Dan is het verstandig de babykamer in een zo’n vroeg mogelijk stadium klaar te maken. Zo voorkom je dat de baby last krijgt van de verfdampen.  

Is het schoon?  

In schone kamers¬†hebben bacteri√ęn, pollen en schimmels minder kans om zich te vestigen.¬†Het is dus belangrijk om regelmatig te stofzuigen.¬†Was de lakens¬†en knuffels regelmatig en zorg voor een goede¬†kamertemperatuur.¬†Kom je sporen van schimmel tegen? Dan is de luchtvochtigheid niet in orde.¬†Een goede luchtvochtigheid¬†ligt tussen de 40 en 60 procent.¬†Verwijder de schimmel zo snel mogelijk, want schimmel is zeer ongezond voor kinderen¬†(en volwassenen).¬†¬†

Ventileer

Zonder ventilatie geen gezonde kinderkamer.¬†Tegenwoordig zijn de huizen zo goed¬†ge√Įsoleerd¬†dat¬†er geen tocht door kieren naar binnen glipt. Goed voor de energierekening, minder¬†goed¬†voor het binnenklimaat.¬†Constante verversing van de¬†binnenlucht¬†zorgt¬†ervoor dat de samenstelling van zuurstof en andere stoffen¬†in balans is.¬†Daarbij krijgen¬†(vieze) geurtjes en schadelijke stoffen de kans om te ontsnappen. Even luchten is¬†niet voldoende, zodra je het raam dicht doet borrelen de¬†ongewenste stoffen weer op. Voor een gezonde kinderkamer is het belangrijk 24 uur per dag te ventileren.¬†Lees hier alles over de verschillende manieren van ventileren.¬†¬†

De ideale temperatuur

Zorg voor een goede kamertemperatuur als je kind in bed ligt. De ideale temperatuur voor een slaapkamer is 18 graden Celsius. Misschien anders dan verwacht maar pasgeboren en jonge kinderen hebben geen warmere kamertemperatuur nodig. Daarbij is het belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk blijft. Het lichaam moet aan de temperatuur wennen. Dubbelglas biedt bij het constant houden van de kamertemperatuur een uitkomst.  

Kies voor dubbelglas  

Vroeger wist je niet beter dan¬†het ‚Äės¬†nachts op de slaapkamer erg koud¬†was. Dit had alles te maken met de kieren in de muur en het enkelglas in¬†het¬†raam. Tegenwoordig¬†is¬†de¬†moderne¬†woning helemaal¬†voorzien van dubbelglas.¬†Zo heb je als ouder¬†gelijk ook meer zekerheid dat¬†de temperatuur constant blijft en¬†je kind niet ‚Äės nachts wegdruipt van de hitte of weg rilt van de kou. Ook goed voor jouw nachtrust.¬†

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met TNO.