Hoewel we de geur van versgebakken appeltaart het liefst overal in huis ruiken, moet je voorkomen dat juist de onaangename geur van bijvoorbeeld een aangebakken eitje zich overal verspreid. De afzuigkap is het belangrijkste onderdeel in de keuken om kookgeuren te isoleren en voert deze direct af. Dat kan via een mechanisch afvoersysteem of via een afvoerkanaal naar buiten. Uiteraard wordt de afgevoerde lucht eerst gefilterd door een vetfilter.

Naast de onaangename kookgeuren vangt de afzuigkap ook dampen af. Deze dampen, die vrijkomen bij het bereiden (bakken, braden, wokken) van vlees en groente, bevatten fijnstof. De fijnstof* die vrijkomt bij het koken is de grootste veroorzaker van gezondheidsrisico’s in woningen. Bij het koken op gas komen vluchtige gassen vrij die soms niet volledig verbranden. Deze onverbrande gassen blijven dus in de ruimte hangen. Elektrisch koken (o.a. inductie) heeft dus de voorkeur.

Een goede afzuigkap voldoet aan de volgende eisen:

  • De afzuigkap moet minstens net zo breed zijn als het kookoppervlak (fornuis of kookplaat)

  • De afstand tussen de afzuigkap en het kookoppervlak moet minstens 65 cm. hoog zijn

  • Voldoende capaciteit passend bij de kubieke inhoud van de open of gesloten keuken

  • De diameter van het afvoerkanaal is minimaal 12-15 cm

  • De afvoerpijp is bij voorkeur recht, rond en glad