Wist je dat de helft van het fijnstof in jouw woning van buiten komt? Fijnstof is vaak afkomstig van het verkeer, veebedrijven en de industrie. Hoe schoon de lucht is kun je meestal niet direct zien, behalve als bijvoorbeeld de buren aan het barbecueën zijn. Doordat woningen steeds beter geïsoleerd en luchtdicht worden komen verontreinigingen van buiten vooral via het ventilatiesysteem binnen en minder via kieren.

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid

In Nederland overlijden mensen dagen tot zelfs maanden eerder door kortdurende blootstelling aan fijnstof. Dit zijn mensen die gevoelig zijn voor infectie, zoals ouderen of mensen met een hart-, vaat-, of longaandoeningen. De concentratie aan fijnstof heeft invloed op de omvang van de effecten. Maar ook in lage concentratie is fijnstof schadelijk. Lees hier meer.

Wanneer fijnstof eenmaal binnen is, kan het tot wel zes uur in de woning blijven hangen. Gezien wij 80% van onze tijd binnen de woning doorbrengen, worden we een langdurige tijd bloot gesteld aan deze schadelijke stof. Zorg voor een goed ventilatiesysteem en verminder de blootstelling aan fijnstof met goede filters.

Balansventilatie

Balansventilatie is een ventilatiesysteem met mechanische toevoer en mechanische afvoer. Wanneer jouw woning hier gebruik van maakt, doe je er goed aan om te kijken naar de kwaliteit van jouw luchtfilters. De meest standaard luchtfilters zijn grof en vangen beperkt schadelijke stoffen op. Aanbevolen wordt de F7 filter, deze filtert gemiddeld 75% van toegevoerde lucht. Filters zijn ook niet duur in aanschaf, de prijzen liggen rond de 25 euro. Vervang de filters jaarlijks voor een optimaal resultaat.

Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Voor woningen met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer is het aan te bevelen om in de woonkamer, keuken en in de slaapkamers mobiele luchtreinigers te plaatsen, bijvoorbeeld in locaties met veel fijnstof buiten. Deze zijn meestal uitgevoerd met een zogenaamd HEPA filter. Een HEPA filter haalt ongezonde deeltjes uit de lucht.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met informatie van TNO en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lees hier de bijdrage van onderzoeksinstituut TNO over fijnstof en het effect op de binnenlucht.