Of het nou bijna weekend of Pasen is, een ei hoort erbij!

Afgelopen jaar –in 2018- aten we gemiddeld 185 eieren per persoon. Het is dan ook een gezonde bron van eiwitten die vele variaties kent. Maar wist je dat een ei koken gezonder is dan bakken? Dan heeft te maken met de fijnstof die vrij komt.

Fijnstof
Fijnstof bestaat uit deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer.
Deze deeltjes zijn afkomstig van bijvoorbeeld de industrie, het verkeer en veehouderijen. Maar jijzelf kan ook fijnstof produceren. Onderzoek van TNO -Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek-  laat zien dat de belangrijkste bron van fijnstof in woningen wordt gevormd door koken.

De afkorting die voor fijnstof gebruikt wordt is PM, Particulate Matter. Deze afkorting kom je vaak in onderzoeken tegen waar men het onderscheidt met verschillende meeteenheden.

PM10: deeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer
PM2,5: deeltjes zijn kleiner dan 2,5 micrometer
UFP: Ultra fijnstof

Activiteit Fijnstof
Bakken en braden 50-2000 μg/m3
Haarlak 140 μg/m3
Deodrant spray 350 μg/m3
Vuurwerk in de buitenlucht 75 μg/m3
Vuurkorf in de achtertuin 50 μg/m3
Kaarsen 40 μg/m3
Spelende kinderen 35 μg/m3
Terugslag van rook uit een kachel 35 μg/m3

Hoe kleiner de fijnstof, hoe schadelijker het is. De deeltjes kunnen namelijk in je longen terecht komen. Niet alle fijnstof is altijd schadelijk. Fijnstof wat afkomstig is van de zee (zeezout) wordt niet als schadelijk gezien. Het water lost namelijk in je longen op en wordt afgevoerd.

Kortom: fijnstof helemaal voorkomen is lastig en niet nodig, maar er zijn wel kEi leuke weetjes en tips om er bewuster mee om te gaan.

kEi nuttige tips en weetjes:

  • Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zet je afzuigkap altijd tijdens het koken aan.

  • Koken op inductie is beter voor je gezondheid. Bij koken op gas komen verbrandingsgassen zoals ultrafijnstof en NO2 vrij en bij elektrisch koken is dat niet het geval

  • Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten.

  • Voorkom te hoge temperaturen.

  • Zorg dat het eten niet aanbrand.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met informatie van TNO, Voedingscentrum en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lees hier de bijdrage van onderzoeksinstituut TNO over fijnstof productie tijdens het bereiden van voedsel en het effect op de binnenlucht.