Stofzuigen draagt bij aan een schoon, hygi├źnisch en stofvrij huis. Daarom is stofzuigen essentieel voor het leefklimaat en dus voor je eigen gezondheid. Toch komt vooral bij oude stofzuigers fijnstof vrij. Fijnstof bestaat uit zwevende deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling en heeft een negatief effect op de binnenlucht. Moderne stofzuigers m├ęt een HEPA filter geven steeds minder fijnstof af in de lucht omdat lucht die de stofzuiger verlaat eerst door het zogenaamde HEPA filter gaat. Dit HEPA filter vangt dus vrijwel alle fijnstof af.

Waar moet een goede stofzuiger aan voldoen?

  • HEPA Filter
    Als je last hebt van je luchtwegen of een huisstofmijtallergie is een HEPA filter aan te raden. Een  HEPA filter (High-Efficiency Particulate Air) zorgt ervoor dat fijnstofdeeltjes, micro-organismen, allergenen en pollen zich niet in de lucht zullen verspreiden.

  • Hermetische afdichtingen
    Het is belangrijk dat jouw stofzuiger luchtdicht is, waardoor de vervuilde lucht niet via openingen weer de ruimte in geblazen worden.

  • Vermogen
    Vaak wordt gedacht dat het vermogen van een stofzuiger bepaalt wat de kwaliteit van het apparaat is. Een stofzuiger is echter prima in staat om met minder motorvermogen goed te stofzuigen. Een te hoogvermogen kan juist de functionaliteit verlagen. Door bijvoorbeeld met een te hoog vermogen het tapijt stof te zuigen kan een vacu├╝m ontstaan tussen het tapijt en de stofzuigermond, hierdoor wordt het stof niet goed opgezogen. Het is dus voldoende om met een vermogen van 60% het tapijt te stofzuigen.