De klok staat in standje zomertijd, de vogels fluiten, de bloemen ploppen uit de grond… Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!

Heerlijk een fris huis, tot je de dop van de schoonmaakfles opendraait. Een sterke aroma aan oplosmiddel en chloor komt je tegemoet. Het inademen van deze stoffen kan gevaarlijk zijn. Om het huis goed schoon te maken hoef je geen gebruik te maken van schadelijke schoonmaakmiddelen. Het kan namelijk op een vriendelijkere manier voor zowel het milieu als voor de gezondheid van jou en jouw gezin.

Allesreiniger versus groene zeep
Veel mensen gebruiken tijdens het schoonmaken allesreiniger. Anders dan gedacht krijg je hier niet alles mee schoon. Het is vooral geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Denk hierbij aan glas, gelakt hout, tegels en zijl.

Om wél alles schoon te krijgen, wordt (vloeibare) groene zeep geadviseerd. Beter voor het milieu en voor de gezondheid. Het is zelfs zo sterk dat het grasvlekken, olie of smeervlekken in kleding verwijderd. Multi-inzetbaar voor een schoon en fris resultaat.

Let op! Meng chloor/ bleekmiddel nooit met zure middelen, zoals toiletreinigers. Hierdoor kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is.

Wist je dat azijn…

  • kalkaanslag kan verwijderen? Probeer het eens uit door een doekje met azijn in de wc-pot te leggen.

  • een aluminium afwasbak weer kan laten stralen? Doe een scheutje azijn in de bak en wrijf het zachtjes in met een oude handdoek.

  • kranen kan laten glimmen? Een paar druppels azijn op een doek doet wonderen.

  • ventilatieroosters van aluminium van stof kan ontdoen met een paar druppels?

  • je eigen allesreiniger kunt maken? Meng dezelfde hoeveelheid aan azijn en water en voeg voor de geur een aantal druppels citroen toe.

Hygiënische reinigers
Let bij gebruik van reinigers voor de keuken of badkamer op  het milieukenmerk. Europese Ecolabel is een van deze milieukenmerken. In dit type reinigers zit maar een laag percentage aan bleekmiddel. Het gebruik van bleekmiddel is namelijk niet nodig. Het desinfecteert en dat is alleen gewenst als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Mocht dit het geval zijn, vraag dan altijd advies aan de huisarts.

Stofzuiger
Stofzuigen is noodzakelijk bij een schoon huis. Toch komt bij veel oude stofzuigers fijnstof vrij.  Voor een optimaal resultaat zonder teveel fijnstof zijn moderne stofzuigers met een HEPA filter.

Verfrissen
Ventileren in huis blijft de beste methode voor het verwijderen van nare luchtjes in huis. Mocht je  gebruik maken van een luchtverfrisser is deze niet schadelijk wanneer je goed blijft ventileren.  Tip: maak je eigen luchtverfrisser.

Grootmoeders tips:

  • Kaarsvet verwijder je niet met een schoonmaakmiddel maar met een warme strijkijzer of een föhn.

  • Vetvlekken in het parket? Verwijder het met ossengalzeep.

  • Verwijder theevlekken of aanslag met zout en spoel goed na met water. Citroensap werkt ook goed!

  • Zwarte schoenstrepen op de vloer? Met dweilen verdwijnen ze helaas niet. Gebruik een gummetje en gum de strepen letterlijk weg.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met informatie van Milieu Centraal & Oma Weet Raad.