Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Het juiste ventilatiesysteem voorkomt vochtproblemen en schimmels in huis. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor energiebesparing. Weten welk ventilatiesysteem bij jouw woning past? Wij zetten ze voor je op een rij.

Welk ventilatiesysteem heb jij in huis? En wat kun je nog verbeteren? ►Doe de ventilatiecheck!


Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie ontstaat doordat warme lucht opstijgt en koude lucht naar beneden zakt. Het is een volledig natuurlijk proces. De toevoer van ventilatielucht vindt plaats via openingen in de gevel, zoals roosters en ramen. De uitvoer van lucht kan plaatsvinden via bouwkundige kanalen of via openingen als gevolg van trek.  Natuurlijke ventilatie vind je vooral in huizen gebouwd voor 1975.

► Lees alles over natuurlijke ventilatie


Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren in de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer). De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd in de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet). De meest voorkomende roosters binnen dit systeem zijn zelfregelend.

► Lees alles over mechanische ventilatie


Balansventilatie

De aanvoer en afvoer van lucht is bij balansventilatie volledig mechanisch. Voor balansventilatie is een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren nodig wanneer dit centraal geregeld is, bijvoorbeeld bij jou op zolder. Bij een decentrale toepassing wordt de ventilatie-unit geplaatst aan de gevel in jouw woon- en/of slaapkamer voor rechtstreekse toevoer en afvoer van lucht. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt bij de meeste balansventilatiesystemen gebruikt om de aangetrokken koude buitenlucht op te warmen (door middel van de zogenaamde warmtewisselaar in het systeem). Het ventilatiesysteem verwarmt de aangetrokken buitenlucht en brengt dus lucht op temperatuur in de woonvertrekken. Zodoende wordt bespaard op stookkosten.

In dit filmpje wordt de werking van centrale balansventilatie uitgelegd.

► Lees alles over balans ventilatie